
Emilie Wall jobbar i köket på förskolan Paletten där den solgula soppan Sunny Soup är populär bland barnen.
Recepthäfte med barnens favoriter
Nu kan du laga rätter från skolan och förskolan hemma. Vi har tagit fram ett recepthäfte med några av de mest
uppskattade maträtterna bland barn och unga i Umeås skolor och förskolor. Inte nog med det. Det här är också rätter som är bra för både miljön och barns hälsa.
Med det här häftet vill vi visa att det är möjligt att förena god smak med hälsosamma ingredienser som inte tär på jordens resurser. Vi hoppas att det kan inspirera dig till nya rätter på middagsbordet. Kanske hittar du receptet till just ditt barns favoriträtt?
Bonusrecept: Nudelwok
Den här rätten serverades när kockar från måltidsservcie bjöd på smakportioner på Rådhustorget i maj 2025. Woken finns inte med i recepthäftet men blev så uppskattad att vi måste publicera den som ett bonusrecept.
4 portioner
180 gram äggnudlar
100 gram tofu
320 gram blandade wokgrönsaker
Kryddpasta till tofu och woksås
1 gul lök
röd currypasta efter smak
honung
sambal oelek
vitlök krossad
ingefära riven
misopasta
Woksås
120 gram sweet chilisås
4 teskedar ingefära, malen
4 teskedar rapsolja
En halv tesked salt
En halv vitlöksklyfta, krossad
soja
kryddpasta
Misomajonnäs
200 gram majonnäs
25 gram misopasta
limefrukt, skal och saft
Gör så här
- Nudlar: Blötlägg nudlar i kallt vatten så att de täcks cirka 4 timmar eller över natten. Blanda ihop med lite olja. Detta görs främst i större kök då de lätt blir överkokta. Nudlarna kan även kokas enligt tillagninganvisning på förpackningen och då behöver de inte läggas i blöt.
- Kryddpasta: Stek löken tillsammans med kryddor efter smak till det får lite färg och kryddorna utvecklas. Mixa ihop med lite rapsolja.
- Tofu: Blanda en del av kryddblandingen med tofun. Smaka av och salta eventuellt. Tips! Välj en fast tofu och låt den rinna av ordentligt. Stek tofun tills den får lite färg.
- Woksås: Blanda ingredienserna till wooksåsen med resten av kryddpastan.
- Lägg i grönsakerna och blanda runt och stek ytterligare. Blanda nudlarna med tofu, grönsaker och wooksås.
- Servera med teriyakisås och misomajonnäs: Blanda 200 gram majonnäs och 25 gram misopasta. Smaksätt med zest och saft från en lime.