Ungdomar utomhus på tältstolar som spelar tv-spel. Tv-spel och skärm finns i bakluckan på en bil.

Mobil mötesplats bjuder på tv-spel från bakluckan på Godsbarngården.

Mobil mötesplats arrangerar aktiviteter under landsbygdsveckan

Vecka 19 är det dags för den årliga landsbygdsveckan, en nationell arena för landsbygdsfrågor. Mobil mötesplats, kommunens ambulerande fritidsgård, är en av de som uppmärksammar veckan.

För ungdomar arrangeras dekalskapande i Stöcke 7 maj och grillhäng i Rödåsel 8 maj. Under veckan planerar Mobil mötesplats även för pop-up-fritidsgård i Flurkmark och Botsmark.

Webbinarium om Mobil mötesplats

Tillsammans med kommunens landsbygdsstrateger arrangerar Mobil mötesplats ett webbinarium om sitt mobila koncept och hur de arbetar med att nå ungdomar på landsbygden.

Under webbinariet berättar de också om hur den motorburna ungdomsgården i Rödåsel blev till i och med att bygden sökte bidrag från kommunens landsbygdsstöd och från Stenbergs stiftelse Demokratifonden.

Deltar gör även Ulrika Gustavsson, från institutionen Tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet. Hon delar med sig av en färsk rapport om landsbygdsungdomars syn på framtiden. Mulin Persson från förbundet Vi Unga finns med och bidrar med tips och metoder för att utveckla ungas egna organisering.

Webbinarium: Umeå satsar på en mobil mötesplats för ungdomar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 7 maj, klockan 13.00–15.00.

Vikten av relation med ungdomar

Mobil mötesplats verksamhet bygger, precis som för alla övriga fritidsgårdar, på engagemang från ungdomar. Relationerna och kontakten med ungdomarna är därför viktiga ingredienser som innebär att skolan är en viktig mötesplats.

– Vi har nyligen börjat med lunch-event för årskurs 6 i ett par byaskolor för att börja bygga relationer med de ungdomar som snart är målgrupp för vår verksamhet, men också för att skapa möten ungdomarna emellan så de lär känna varandra innan högstadiet börjar. Arbetssättet har än så länge varit riktigt lyckat och ligger till grund för fler fortsatta aktiviteter ute i byarna, säger Erik Sandström, fritidsledare, Mobil mötesplats.

Lunch-eventen pågår i skolorna i Hissjö, Flurkmark, Tavelsjö och Rödåsel.

Om Mobil mötesplats

Mobil mötesplats är precis som det låter, en mötesplats som förflyttar sig. Syftet är att verksamheten ska besöka områden som har ett längre avstånd till en fysisk fritidsgård. Mobil mötesplats besöker olika områden på landsbygden varannan vecka. Under varje tillfälle träffar de ungefär 15–20 ungdomar. Aktiviteter är allt från skolbesök till pop-up-fritidsgårdar på platser där ungdomarna önskat.

– Vi besöker även Motorburen ungdom i Rödåsel. Verksamheten fick bidrag av Umeå kommun för att bygga en mobil motorgård och vi är helt fristående från dem, däremot brukar vi hälsa på och stötta i att genomföra aktiviteterna som ungdomarna vill genomför. Exempelvis grillkvällar, epa-utställningar med mera, säger Erik Sandström.

Förutom att besöka områden på landsbygden besöker Mobil mötesplats även högstadiet på Grubbeskolan och Hagaskolan. Samma personal arbetar även på Hartvigsgården under ett par kvällar i veckan.

Mobil mötesplats (umea.se/ung) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om landsbygdsveckan

Med landsbygdsveckan vill aktörerna öka kunskapen, stärka nätverken och öka engagemanget kring landsbygdernas utveckling. Initiativtagare är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Landsbygdsnätverket samt Tillväxtverket.

Sidan uppdaterades