
Förskola är en av flera samhällsviktiga verksamheter som kommuner måste upprätthålla också vid en kris. Kommunen håller på identifiera prioriterade samhällsviktiga verksamheter och aktörer vid olika störningar i samhället.
Kommunen höjer förmågan att hantera samhällsstörningar
Kommunfullmäktige höjer kommunens förmåga att hantera samhällsstörningar, kriser och krig. Beslutet innebär också att medel omfördelas och tekniska nämndens reglemente kompletteras med ansvar för flera kritiska områden.
– Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, och ett väpnat angrepp mot landet kan inte uteslutas. Det tillsammans med förslag till förändrad lag ställer högre krav på Umeå kommuns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga verksamheter oavsett typ av störning. Därför fattar vi detta beslut, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Enligt förslag till ny lag (Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig) ska kommuner och regioner kunna upprätthålla all samhällsviktig verksamhet i två veckor utan extern hjälp vid kriser eller krig. Totalförsvarsbeslutet från december 2024 betonar att planeringen ska utgå från att kunna hantera ett krig i Europa under minst tre månader.
För att möta dessa krav har kommunen tagit fram ett förslag som innebär att Umeå från 2027 ska kunna upprätthålla prioriterad samhällsviktig verksamhet under två veckor, och senast 2030 under en månad.
Kommunstyrelsen har, under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner den nya inriktningen, beslutat att överföra 20 miljoner kronor för 2025 och 5 miljoner kronor för 2026 från kommunstyrelsen till tekniska nämnden. Dessa medel ska användas för att stärka kommunens beredskap.
– Vi befinner oss i en av de mest utmanande perioderna i svensk modern historia. Med ett försämrat säkerhetsläge och ökade krav från ny lag är det viktigt att agera proaktivt för att stärka vår beredskap. Det gör vi nu genom att fastställa en tydlig inriktning och ansvarsfördelning för förmågehöjning, men också genom att överföra nödvändiga medel till tekniska nämnden så att de kan vida nödvändiga praktiska åtgärder, säger Anders Ågren (S), kommunalråd.
Enligt beslutet får tekniska nämnden och teknik- och fastighetsförvaltningen ansvar för uppbyggnad och drift av reservkraft, lagerhållning och distribution av reservlivsmedel och reservdrivmedel samt beredskapslagring. Det ska säkerställa att kommunen kan upprätthålla viktiga funktioner under kriser.
Tekniska nämnden får också mandat att teckna avtal med andra aktörer för att öka kapaciteten inom de angivna områdena. Kommunens bolag ansvarar för sina specialfastigheter och ska delta i arbete för att ta fram av kommunövergripande analyser, planering och utbildningar inom säkerhets- och beredskapsområdet.
-
Kontakt
Hans Lindberg (S)
kommunalråd/ordförande, kommunstyrelsen
090-16 12 01 070-589 01 66 hans.lindberg@umea.se -
Kontakt
Anders Ågren (M)
kommunalråd/1:e vice ordförande, kommunstyrelsen
090-16 23 17 070-341 67 64 anders.agren@umea.se