2.5.1 Park- och naturmark

Grönstrukturens roll

Grönstruktur består av många nyanser av grönt som var och en har sin funktion att fylla men som också tillsammans bildar ekosystem och förstärker varandra och skapar viktiga länkar, samband och stråk i staden. Platsens förhållande till övergripande grönstruktur ska i projektering beaktas så att befintliga gröna länkar mellan olika parkområden förstärks, eller skapas. Den gröna strukturen, när den är rätt planerad och genomför, spelar en viktig och mångfunktionell roll för klimatanpassningen. Bland annat har träd och annan växtlighet betydelse för dagvattenhantering, temperaturreglering och som markstabiliserande funktion.

Björkarna

I Umeå, björkarnas stad spelar björkarna en viktig roll. Björken som stadsträd och varumärke för staden ska därför visas särskild hänsyn och ges särskild omsorg och utrymme i stadsrummet, se även 3.3.3 träd.

Kategorisering av park och naturmark

Olika typer av parker, naturmarker och offentliga rum levererar olika typer av funktioner och värden (så kallade parkkvaliteter). I projektering behöver man ta hänsyn till olika nivåer av parkkvaliteter, gestaltning och ytors innehåll utifrån vilken typ av park, skog eller lekyta som avses.

Gator och Parker kategoriserar sina viktigaste park och naturmarksytor enligt följande;

Parker

Stadspark

Centralt belägen i centrum för Umeå/stadsdelscentrum. Fokus på sociala värden och fungerar som central mötesplats. Representativ och har hög kvalitet på gestaltning. Hög standard/kvalitet på material och ytor. Hög skötselnivå.

Stadsdelspark

Centralt belägen i stadsdelen. Fokus på sociala och hälsobringande värden. Har en variation av aktiviteter och funktioner. En plats för möten, är samlande för stadsdelen och har en tydlig gestaltning. Medelhög skötselnivå. Bör finnas inom 500 m avstånd från bostad.

Närområdespark

Grönskande, mindre mötesplats i kvarteret/närområdet med trevlig rumslighet. Bör ge möjlighet till lek, sittplats i solen, lövskugga, träd etcetera Låg skötselnivå. Bör finnas inom 250 m från bostad.

Närområdesgröning

Mindre grönyta mellan bostadskvarter eller mellan bostadskvarter och trafikerad väg. För liten/smal remsa eller för splittrad yta alternativt för bullerutsatt eller utsatt för andra störningar för att räknas som en närområdespark. Kan ibland inrymma enstaka parkkvaliteter i likhet med närområdespark som tex sittplats, enstaka lekutrustning men då med låg grad/kvalitet. Har funktioner för hantering av dagvatten/snö, årstidsvariation, biologisk mångfald i liten skala. Förvaltas som bruksgräsmatta alternativt extensiv gräsyta med enstaka eller grupper av träd/buskage.

Naturmark-Skog

Rekreationsskog

Stort skogsområde som länkar till ett större sammanhängande skogslandskap och ska ge en upplevelse av orörd natur. Fokus på hög biologisk mångfald, rekreation och stor variation av rörelse-/motionsaktiviteter. Ett utflyktsmål för stadens invånare. Kan innehålla längre motionsslingor, vindskydd, grillplatser. Bör finnas inom 2 km från bostad.

Stadsdelsskog

Relativt stort skogsområde. Mer tillrättalagd än rekreationsskogen.
Ska erbjuda möjlighet till lättillgänglig vardagsrekreation, rörelse-/motionsaktiviteter. Kan innehålla elljusspår, stigar, flertalet entréer och anordnade mötesplatser. Bör finnas inom 500 m avstånd från bostad.

Närområdesskog

Skogsremsa eller skogsdunge belägen inom bebyggelse eller i dess omedelbara närhet. Funktion för avskärmning, dagvattenhantering, årstidsvariation, naturlek och/eller vardagsrekreation. Kan innehålla stigar, små lekmiljöer och platsbildningar/gläntor. Bör finnas inom 250 m avstånd från bostad.

Stråk

Stadsstråk

Stråk som används av hela staden som ett väletablerat stråk för flera målgrupper. Stråket binder samman stora parker och grönområden och är en del av Umeås karaktär. Exempelvis älvspromenaden över Lundabron och vidare.

Stadsdelsstråk

Utgör en viktig grön länk som sammanbinder flera parker, stråk eller rekreationsområden. Stråket är ofta längre men behöver inte vara långt om det är välanvänt av hela stadsdelen och binder samman olika bebyggelsetyper eller områden. Exempel: Hagaskolan till universitetet genom Hagaparken och Stengärdan.

Närområdesstråk

Binder samman en eller två närliggande parker, skog eller grönområden. Stråket kan vara kort men ska fylla en funktion för rekreationen för de närboende. Exempel: Hagaskolan till Stadsliden genom Sandaparken.

Lekplatser

Umeå kommuns lekplatspolicy (Länk) ska följas. Den innebär att alla barn ska ha tillgång till trygga, stimulerande och utvecklande lekmiljöer på park- och naturmark. För kategorisering av lekmiljöer se 3.3.1 Lekplatser och utegym

Drift och underhåll

Gator och Parker, Parkdriften ansvarar för och förvaltar främst detaljplanelagd mark som utpekas som park och naturmark i Umeå kommuns parkkarta (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) samt träd som står på ovan nämnd yta eller på allmän platsmark/gatumark.

Drift och underhåll av dessa ytor görs utifrån olika driftområden där centrum och de centrala stadsdelarna; Haga, Sandbacka, Berghem, Öst på stan, Väst på stan och även ett större område söder om älven ingår och förvaltas av egen personal medan övriga driftområden förvaltas av upphandlade entreprenörer. I upphandlade områden sköts park och naturmark utifrån en specifik Skötselbeskrivning vars skötselnivå man behöver utgå från i projekteringen. Vidare prissätts entreprenaden med stöd av en prisbilaga där samtliga arbeten från skötselbeskrivningen finns listade.

Sidan uppdaterades