Umeåregionen – en arbetsmarknadsregion!
Umeåregionen är en attraktiv, närings- och arbetsmarknadsregion där invånare och företag i hög utsträckning nyttjar hela regionen för inkomst, utveckling, arbete, studier, fritid och boende.
För att med gemensamma krafter stärka både Umeåregionen som arbetsmarknadsregion och de enskilda kommunernas verksamheter och utveckling har Bjurholm, Vindeln, Vännäs, Robertsfors, Nordmaling och Umeå kommuner samarbetat sedan 1993. Örnsköldsviks kommun gick med i samarbetet 2013.
Umeåregionens kommuner arbetar tillsammans för att skapa en livskraftig, utvecklingsinriktad och stark region!
Umeåregionens tre ben
De två övergripande syftena med Umeåregionsamarbetet är att ”Utveckla arbetsmarknadsregionen” och att ”Effektivisera kommunal verksamhet”.
Allt samarbete vilar på demokratisk grund och följer de principer som gäller kommunal verksamhet. Detta är grunden för allt samarbete mellan kommunerna i Umeåregionen och har kommit att kallas ”Umeåregionens tre ben”.
- Utveckla arbetsmarknadsregionen
Umeåregionen ska vara en stark arbetsmarknadsregion med god tillgång till kompetens och arbete. Genom samarbete och samverkan skapar kommunerna goda förutsättningar för en växande befolkning att leva, bo, arbeta och studera och för fler företag och organisationer att bildas, etableras och utvecklas på ett hållbart sätt inom Umeåregionen.
Samverkan och samarbete sker för att stärka arbetet för ett socialt, ekonomiskt, ekologiskt och kulturellt hållbart samhälle med goda och jämställda livs- och näringsvillkor för alla invånare och företag. En attraktiv region att leva i och att besöka.
- Effektivisera kommunal verksamhet
Kommunerna arbetar tillsammans för att ge invånarna bästa möjliga service. Genom samarbete och samverkan över kommungränserna verkar kommunerna för utveckling av effektivt utförd välfärdsservice av hög kvalité som säkrar välfärdsutbudet och det kommunala uppdraget i hela Umeåregionen.
- Demokratiskt förankrad samverkan
De beslut som fattas ska kännetecknas av transparens och kommunalt självbestämmande. Inriktningsbeslut tas alltid i konsensus och varje kommun är självstyrande. Genom regelbundna träffar i Umeåregionrådet, kommunchefsgruppen och arbetsgrupper skapas en miljö för ömsesidigt informationsutbyte, för dialog kring gemensamma utmaningar och möjligheter och för demokratiskt beslutsfattande.